Terug naar bakenlijst.


Avord Locator AV, 5 augustus 2008.

Avord en Nevers.
In een tamelijk beperkt gebied liggen vier bakens. Gewoonte getrouw zouden ze per plaats worden bezocht, maar een blik op de kaart gaf aan dat komend van BIC (Briare) de volgorde NEV, AVD, NV en AV een beter zou zijn. Hoewel hier de volgorde van de laatste twee bakens afhankelijk van de verdere reisplannen kan worden omgewisseld.

Routebeschrijving van NV (Sermoise-sur-Loire) naar AV, ca. 27 km – 34 min.
Rij het pad terug naar de Rue du Crot de Savigny en sla rechtsaf. Sla na 0,4 km rechtsaf de D13 op en volg deze 1,4 km. Neem op de rotonde de 2e afslag naar de D907a. Ga rechtdoor over één rotonde en volg de D907a over 1,4 km. Neem de 2e afslag op het ‘Rond-Point de la 1ère Armée Française’ de D976 op. Na 0,6 km neemt u op de rotonde de 3e afslag naar D976/Route de Bourges, volg de D976 over 6,7 km tot Le Guétin. Neem op de rotonde de 2e afslag naar D976/Route de Guerche. [zie ook de toeristische informatie.] Volg de D976 over 1,1 km tot Apremont-sur-Allier. Sla hier linksaf de D45/Route d'Apremont op en volg deze 4,5 km. Sla rechtsaf de D100 op en na 0,7 km is er een flauwe bocht naar links de D76 op. Volg de D76 over 7,9 km. En sla rechtsaf de D78/Route de Mornay op. Volg de D78 over 1,6 km waarbij u rechtdoor gaat over één rotonde te Grossouvre. Sla rechtsaf om de D78/Route de Véreaux te volgen.
Na 600 m is rechtsaf de Chemin des Banneries, op de hoek vindt u baken AV.

[Toeristische informatie]
Langs de Loire loopt het ‘Canal latéral à la Loire’. Bij Le Guétin gaat dit kanaal via een aquaduct over de Loire uit het tweede kwart van de 19e eeuw. De schepen worden met hulp van sluizen omhoog gebracht naar het aquaduct. Het kanaal wordt met water gevoed via een toevoerkanaal dat zijn water krijgt uit de rivier l’Allier vlak voor Apremont-sur-Allier. Hier vindt u een ingenieus waterwerk dat voorkomt dat zand en slib uit l’Allier het kanal doet verzanden.
De route naar AV loopt langs beide interessante constructies. Voor meer informatie verwijs ik u naar de volgende (Frans talige) site: Histoire & Patrimoine des rivières en Canaux..

foto AV 5 augustus 2008
Locator AV op 5 augustus 2008.

foto huisje bij AV


foto bordjes


foto AV 5 augustus 2008


foto bordje


foto bord canal lateral
informatiebord

foto zandvanger
zandvanger bij waterinlaat

foto aquaduct
aquaduct bij Le Guétin.