Terug naar bakenlijst.


Rodez - Marcillac, Locater RZ, 8 augustus 2008

Het vliegveld Rodez (Marcillac) heeft twee locator bakens. Deze staan in lijn met de lengte van de startbaan. Maar als je dat niet weet…

Wim schreef het volgende verhaal over de zoektocht naar dit baken:

In theorie is elk NDB met een auto te bereiken. Dus met een navigator waar je co÷rdinaten kan invoeren kom je tot aan het hek, toch?
Het is acht augustus 2008, kwart voor drie. Ik sta te puffen van de warmte op een pad dat halverwege de steile zijkant van een heuvel loopt. Miss Mio zegt dat ik mijn bestemming, het baken RZ op ca. 3 km ten westen van het Franse vliegveld Marcillac bij Rodez, heb bereikt. Maar ondanks een verrekijker is er nergens een baken te vinden. Net als ik het wil opgeven en weer terug denk te gaan naar het dal valt mij iets op. Er loopt een 10 kilovolt leiding de heuvel op. Precies bij de bovenrand van de heuvel stopt de leiding bij een paal met een transformator bij… niets? Wedden dat…?
Ik rijd verder langs het pad omhoog, onder de leiding door – nog steeds niets te zien. Eindelijk, een weg naar rechts over de top van de heuvel terug. En vlakbij paal met de transformator, ja hoor, RZ. Jammer dat er niemand in de buurt was voor die weddenschap! - Wim -

Het baken staat ca. 3 km vanaf westelijk einde van de startbaan nabij Valady. Route vanaf Rodez naar RZ.
Ga in Rodez via de N140 richting Valady en Decazeville. Bij het eind van de landingsbaan (links van de weg) slaat u vlak na een flauwe bocht naar rechts linksaf. Neem de tweede weg rechts. Dit is een lange halfverharde weg (zie foto.) Aan het eind gaat deze omhoog en buigt naar rechts. Ga vlak daarna op de kruising naar links. U kunt hier in de verte het baken al zien. Neem de eerste weg rechts – dat is net voorbij het baken – na een paar honderd meter buigt dit pad naar rechts en eindigt bij het baken.


locator RZ, 8 Augustus 2008.

Te weinig onderhoud?
vergezicht.
De weg naar het vliegveld.


Uiteinde van de startbaan.