Bakenfoto pagina's van Johan Veldhuis.  

 www.aerobeacons.nl



Bourn NDB BOU,30 juni 2005.

Bourn (airfield) ligt ca. 10km ten westen van Cambridge. Vanaf Cambridge neemt U de A428 westwaarts. Na ca. 10 km slaat u linksaf richting Bourn. Langs deze weg staat aan de rechterkant een van ver zichtbare telecommunicatiemast. Het vliegveld ligt links. Eerst ziet U links een toegang naar een aantal grote hallen. Daarna ziet U een garage. Na ongeveer een kilometer vanaf de A428 is er een toegang die naar de startbaan gaat.
LET OP! De toegang naar de vliegclub gaat over de start en taxibanen. Blijf alert op vliegtuigen!
De vliegschool is twee maal linksaf achter een bosje bomen en struiken.

Wij werden door een bekende van de vliegschool de weg gewezen. We stonden zowat zij aan zij met de sportvliegtuigen geparkeerd. Het leek ons daarom wel zo vriendelijk om eerst te melden wat we kwamen doen. Deze vriendelijkheid werd beloond met de beste ontvangst die we ons voor konden stellen. Koffie of thee? En vertel eens wat meer over deze hobbie. Komen jullie helemaal uit Nederland om hier bakens te fotograferen? Weet je, als het beter weer was geweest -veel onstabiliteit vanwege (onweers-)buien- dan waren we vandaag met klanten naar Leliestad gevlogen. En een van hen was een paar weken geleden nog op Budel geweest. Ze hadden deze NDB overgenomen van een vliegveld dat was opgeheven. De mast is van een type dat gemakkelijk te monteren en demonteren is. Na een lang gesprek werd de zender bekeken en gefotografeerd die in een opslagruimte staat. - je hoorde het klikken van de morse generator - Overladen met informatie en geschenken gingen we naar buiten om de mast te fotograferen.
Er waren meer vliegvelden waar we vriendelijk werden ontvangen, maar we mogen zeggen dat dit de beste ontvangst van deze vakantie was.
Of dat zo blijft als er elke maand zo'n stel langs zou komen?


Vliegclub te Bourn


De zender


Antenne


Bodemvlak van de antenne.


constructie detail.

Wim ontving de volgende e-mail:

Wim
Many thanks for the link, all very interesting. Sadly the NDB is now gone, the EU wanted a large increase in the third party liability insurance and we could not afford the premium. I think this happened to a number of NDBs on small airfields in the UK. I can't remember who we sold it to but they were primarily interested in the aerial mast which was a portable unit which could be easily erected on site without any special equipment. We didn't take any pictures of it before it went so I am very pleased to see your pictures.
Best wishes and call in and see us if you are in the UK again.

Trevor Gilpin

2020:
We vonden op internet de volgende ontwikkelingen voor Bourn Airfield:
Als eerste dat de vliegschool niet meer bestaat. De kleinste startbaan is verlend met een grasbaan en de andere startbanen zijn gesloten en worden gebruikt voor opslag.
De South Cambridgeshire District Council heeft Bourn Airfield gekozen voor de bouw van een woonwijk. Deze ontwikkeling omvat:
Een nieuw dorp ter grootte van 3500 woningen in verschillende afmetingen;
Een dorpskern met passende winkels, voorzieningenen ontspanings mogelijkheden;
Basisscholen en een middelbareschool; Sportvelden en een goede busverbinding naar Cambridge.
Op de plaats waar nu één van de startbanen is komt een wandelpark.
Het ziet er naar uit dat nadat jaren geleden het NDB is verdwenen, nu het vliegveld ook gaat verdwijnen.